Kirjoja käsilaukussa

15 Elo

Kesällä naisen käsilaukun välttämättömin varuste on kirja. Sillä koskaan ei voi tietää, milloin tulee eteen mahdollisuus paistatella katukahvilassa, puistonpenkillä tai meren rannalla edes pieni hetki. Ja sen hetken kruunaa kirja. (Ei etteikö ihmisten ja  ulapan tuijottelukin olisi mukavaa – päinvastoin.)

Tämä asettaa tietysti jonkinasteisia vaatimuksia sekä kirjalle että käsilaukulle. Viimeksi mainitut ovat tavanneetkin olla kesällä aika jättimäisiä. Kirjojen soisi puolestaan olevan pieniä ja keveitä. Niin ei kuitenkaan ollut tänä kesänä. Tämän kesän kirjoistani kiinnostavin oli lähes 600-sivuinen järkäle. Arvatkaa vaan oliko siinä raahaamista – puoli kesääkin meni. Mutta kannatti.

Tämän kesän kirjavalinnat menivät nappiin. Luin Jonathan Franzenin romaanin Freedom (ilmestyy suomeksi lokakuussa) ( http://www.nytimes.com/2010/08/16/books/16book.html ) – se oli se järkäle, Paul Austerin Sunset Parkin ( http://www.nytimes.com/2010/12/12/books/review/Watrous-t.html ) ja Siri Hustvedtin The Summer without Men -romaanin ( http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Miehelle+lemmenleikki+naiselle+hermoparantola/HS20110612SI1KU02hpv ).  Upeita kaikki – varsinkin Franzenin tarinaan Berglundien perheestä uppouduin niin, että kirjan loppuessa oli tyhjä olo, kuin ystävät olisivat hylänneet. Voin suositella kaikkea kolmea. Kesän ihaniin pakollisiin kuului myös jokakesäinen Marquerite Duras’n Puoli yksitoista kesäiltana. Se on ”pakko” lukea joka kesä tai edes vain silmäillä läpi ihan vaan sen ihanan etelän hellettä tihkuvan tunnelman vuoksi. Jokin siinä vetoaa minuun.

Viikonloppuna oli vielä kesää ja käsilaukussa kulki Franzenin edellinen kirja Muutoksia. Ehdin istua torikahveilla, rannalla ja mökillä, nauttia kesä-Helsingin turistitungoksesta ja ehkä viimeisestä kesäviikonlopusta. Luulenpa, että tykkään myös tästä kirjasta.

Mainokset

4 vastausta to “Kirjoja käsilaukussa”

 1. Violet 16.8.2011 klo 21.38 #

  Kuljetan myös kirjaa laukussa hyvin usein. Niinkin olen huomannut käyvän että kun kirja on jo loppunut pidän sitä silti edelleen matkassa jos se on ollut erityisen hyvä.

  • Karusellissa 16.8.2011 klo 22.44 #

   Violet, ymmärrän hyvin tapasi – siis tuo tuon mukana kuljettamisen jälkikäteenkin. Kuka sitä nyt kavereitaan heti hylkäisi, vaikka jutut olisikin jo kerrottu:) Juuri tuon takia kirjat on minun mielestäni kiva omistaa, vaikka Suomen kirjastolaitos onkin erinomainen asia. Parhaimpia voi aina joskus selailla tai ihan vaan hipelöidä jälkikäteen.

 2. Violet 18.8.2011 klo 9.59 #

  Viimeisin laukkuunjäänyt oli Sylvia Plathin The Bell Jar.
  En voinut jättää päähenkilöä oman onnensa nojaan.

  • Karusellissa 18.8.2011 klo 23.09 #

   No ei varmasti voinut jättää yksin – eikös päähenkilö kuitenkin ollut Sylvian alter ego. En ole varsinaisesti lukenut kirjaa, mutta tiedän sen surullisen tarinan.Pitääkin laittaa ko.romaani lukulistalle odottamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: