Koti on koti

15 syys

En ole ikinä ymmärtänyt, miksi sisustaminen ja syksy kuuluvat yhteen. Syksyisin lehdet pursuavat sisustussivuja ja -liitteitä ja kaupungit sisustustapahtumia ja -messuja. Onko kyse syksyisin iskevästä pesärakennusvietistä, joka minulta puuttuu? Vai syksyisin oletetusta energianpurkauksesta, jonka oletetaan saavan varsinkin naiset laittamaan kodit uuteen kuosiin samaan hengästyttävään tahtiin kuin aloitetaan uusia harrastuksia?  Ei onnistu  minulta viimeksi mainittukaan. En pursu syksyisin energiaa, en aloita uusia harrastuksia – enemmänkin vaan hapuilen, yritän saada taas juonesta kiinni, hyväksyä, että kesä on ohi.

Ei minulla ole mitään kodin laittamista vastaan. Rakastan kauniita ja persoonallisia koteja. Katson mieluusti kuvia niistä.  Vierastan vain sanaa sisustaminen – minun korvissani se kuulostaa jotenkin lavastamiselta, sellaiselta, että laitetaan kerralla kaikki uusiksi, että päätetään, että tällainen on kodin tyyli ja sitten hankitaan se.

Itse uskon enemmän, että koti kasvaa kuin orgaaninen olio, vuosikymmenten mittaan. Sen kehitystä voi yrittää ohjailla ihan kuin lastakin, mutta jotenkin se valitsee oman tiensä. Siinä näkyvät ajan kerrokset, kaikki ne muistot ja oman maun muuttumisetkin – ne kaudet, kun hurahti moderniin ja sitten taas vanhaan, kompromissit perheen sisällä.  Ja jos kalusteet on hankkinut periaatteella ei-kertakäyttötavaraa, miten niitä voi pois heittää, vaikka kaupassa olisikin nyt paljon hienompia ja houkuttelevampia? (Ja kyllä siellä on, en kiellä sitä.) Kierrättäminen on vain omantunnon rauhoittamista, ellei sitten osta tilallekin käytettyä. Kierrätyskeskukset ja kaatopaikat pursuavat sohvia, joita ei kukaan ei halua.

Ei oma kotini ole välttämättä sellainen kuin haluaisin, mutta sellainen koti siitä on kasvanut – huomaamatta. Joskus tietysti toivoisin, että se olisi vaikka tuollainen kuin noiden alla olevien kuvien kodit. Niitä olen viime aikoina ihastellut. Neljä ylintä kuvaa Elle Interiöristä (September 2011) ja kolme alinta Glorian Kodista (heinäkuu 2011).

Mainokset

2 vastausta to “Koti on koti”

 1. Violet 18.9.2011 klo 14.16 #

  Olipa tuttuja ajatuksia. Ihan alkaen siitä että minäkin vierastan sanaa sisustaminen. Samanlaisia ajatuksia tuo minunkin mieleeni.

  Kun kuulen tai luen naisten ajatuksia huonekaluihin, verhoihin, tapetteihin sun muuhun liittyen huomaan usein ajattelevani: miten noilla voi olla noin tarkkaan mietittynä (tai mielessä ylipäätään) että mitä ne haluaisivat? Miten voi olla niin tarkat mielipiteet joistakin kaakeleista tai ovien vetimistä tai mistä nyt onkaan? Minulle suurin osa noista jutuista on aivan se ja sama. Siis todella aivan sama.

  Se EI tarkoita että tykkäisin asua ihan minkälaisessa läävässä hyvänsä tai ettei minulla olisi mielipiteitä tai etten välittäisi ollenkaan miltä kotonani näyttää. Sen sijaan se taitaa tarkoittaa että olen melko sopeutuvainen, että käytän rahani mieluiten muuhun kuin ”kodin laittamiseen”, että minua ei liikuta mitä joku meidän kodistamme ajattelee.

  Niinpä, kun katselen sisustuslehtiä tai – juttuja minulla on melkein aina tunne että nämä ovat ihan muille ihmisille ja sitten se hillitön huvitus kun lukee niitä tekstejä..en tiedä, minua aina naurattaa kun koteja kuvaillaan niillä samoilla sanakäänteillä.

 2. Karusellissa 20.9.2011 klo 20.24 #

  Kiva kuulla Violet, että sinullakin ollut samanlaisia ajatuksia – kaikki kun tuntuvat nykyään harrastavan sisustamista. Minun on myönnettävä, että nuorempana ehkä harrastin sitä itsekin, vaikka ei sitä silloin sellaiseksi osattu kutsua – aika vaatimatonta ja pienimuotoistakin se silloin oli. Iän myötä olen löysännyt pipoa, ymmärtänyt, etteivät kodin onni ja elämän nautinnot ole uusista sohvatyynyistä kiiinni ja hyväksynyt, että tällainen tästä minun kodistani tuli ja sillä hyvä. Näin siitä huolimatta, että visuaaliset asiat ovat minulle tärkeitä. Vähän sama kuin iän myötä oppii hyväksymään, että tällainen ihminen minusta tuli ja sen kanssa on elettävä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: